GPI - algemene informatie

In het menu hieronder vind je veelgestelde vragen en antwoorden over het kopen van inlogcode(s) en de werking van de GPI. Weet je niet welke poortinstructie je nodig hebt? Neem dan contact op met je opdracht- of werkgever. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

GPI is de afkorting voor Generieke Poortinstructie. Via deze website kun je 3 GPI's volgen: de GPI B&U (voor Burgerlijke en Utiliteitsbouw), de GPI Infra (voor grond-, weg- rail- en waterbouw) en de GPI Installatie (voor monteurs en installateurs die zowel voor B&U als Infra op projecten voor bestaande bouw komen).

De GPI is sinds 1 april 2019 verplicht op de bouwlocaties van de deelnemende bouw- en installatiebedrijven binnen de GCVB. Vanaf die datum moeten alle medewerkers van (hoofd)aannemers, onderaannemers, uitzendkrachten, toeleveranciers die werkzaamheden verrichten op de bouwlocatie (na het passeren van het veiligheidsinstructiebord) bij alle projecten hun GPI hebben gehaald om toegang te krijgen tot de bouwlocatie. Aan de poort wordt gecontroleerd of een medewerker in het bezit is van het certificaat van een GPI (B&U, Infra of Installatie).

Als je alleen op bezoek komt (altijd onder begeleiding), hoef je de GPI niet te volgen. Wél is het advies, om naast het opvolgen van de aanwijzingen van je begeleider, vooraf de ‘Veiligheidsinstructie bezoeker bouwlocatie’ te bekijken over de veiligheidsrisico's en veiligheidsregels op de bouwlocatie. Deze instructie vind je op de startpagina (klik op ‘Home’ en ‘Ik ben een bezoeker’) van deze website. Na het bekijken kun je de ‘verklaring van gezien’ downloaden en ondertekenen.

De GPI is verplicht zodra je de bouwlocatie of een afgezet gebied (verkeersafzetting) betreedt (meestal is dit aangegeven met een bord met veiligheidsinstructies). De GPI is niet verplicht bij afgifte buiten het hek van de bouwlocatie.

Ja. Iedereen die werkzaamheden (kort- of langdurend) op een bouwlocatie verricht moet in het bezit zijn van een GPI-certificaat. Goederen afleveren, laden en lossen zijn ook (risicovolle) werkzaamheden. Daarbij gebeuren nog veel incidenten zoals aanrijding. Iedereen moet bijdragen aan het verbeteren van de veiligheidscultuur. Elk GPI certificaat is geldig op elke GPI-bouwlocatie. Kies de GPI die het beste bij je werkzaamheden past.

Ja. Iedereen die werkzaamheden (kort- of langdurend) op een bouwlocatie verricht moet in het bezit zijn van een GPI-certificaat. Werk voorbereiden, overleggen, adviseren en coördineren zijn ook werkzaamheden. Iedereen moet bijdragen aan het verbeteren van de veiligheidscultuur. Jij hebt daarin wellicht ook een voorbeeldfunctie. Elk GPI certificaat is geldig op elke GPI-bouwlocatie. Kies de GPI die het beste bij je werkzaamheden past.

Als werknemer van een netbeheerder heb je een vrijstelling voor de GPI. Dan volg je de Generieke Poortinstructie van Netbeheer Nederland (of je hebt deze gevolgd). Als medewerker van een aannemer die voor een netbeheerder werkt heb je deze vrijstelling niet en moet je de GPI wel volgen als dit wordt gevraagd.

Ben je werknemer bij een bedrijf (of uitzendkracht)? Dan is je werkgever (of uitzendorganisatie) verantwoordelijk voor het kopen van inlogcodes. Wend je dan tot je leidinggevende. Ben je zzp’er? Koop dan zelf een inlogcode. Een inlogcode kost € 8,75 (ex. btw). Hiermee heb je maximaal drie pogingen om de toets voor de gekozen GPI maken. Onder het orderbedrag van €100,- exclusief btw kun je alleen met iDEAL of creditkaart betalen. Daarboven (vanaf 12 inlogcodes) ook op factuur. Inlogcodes zijn een jaar (12 maanden) geldig.

De GPI's zijn aanvullend op VCA. De GPI's zijn poortinstructies om toegang te krijgen tot een bouwlocatie, VCA is een uitgebreide veiligheidsinstructie. Er is overlap tussen de onderwerpen, maar de uitwerking is anders. Het doel van de GPI is op uniforme manier het bewustzijn rondom veiligheidsrisico's op de bouwlocatie en veilig werken te verbeteren.

Iedereen die werkzaamheden verricht op een bouwlocatie moet in het bezit zijn van een GPI-certificaat. Ook in- en uitgeleende medewerkers. Je werkgever betaalt voor je GPI-certificaat. Je werkgever is degene bij wie je op de loonlijst staat. Voor uitzendkrachten is dit dus niet per se de partij voor wie je daadwerkelijk werkzaamheden verricht. De hoofdaannemer is verantwoordelijk voor de veiligheid op en toegang tot de bouwlocatie. De hoofdaannemer zal bijvoorbeeld uitzendbureaus contractueel om een GPI-certificaat van de medewerkers vragen.