GPI - Algemene informatie

In het menu hieronder vind je veelgestelde vragen en antwoorden over het kopen van inlogcode(s) en de werking van de GPI. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

GPI is de afkorting voor Generieke Poortinstructie. De GPI is nodig om toegang te krijgen tot een bouwlocatie van de deelnemende bouw- en installatiebedrijven binnen de GCVB.

De GPI is sinds 1 april 2019 verplicht op de bouwlocaties van de deelnemende bouw- en installatiebedrijven binnen de GCVB. Vanaf die datum moeten alle medewerkers van (hoofd)aannemers, onderaannemers, uitzendkrachten, toeleveranciers die werkzaamheden verrichten op de bouwlocatie (na het passeren van het veiligheidsinstructiebord) bij alle projecten hun GPI hebben gehaald om toegang te krijgen tot de bouwlocatie. Aan de poort wordt gecontroleerd of een medewerker in het bezit is van het GPI-certificaat.

Als je alleen op bezoek komt (altijd onder begeleiding), hoef je de GPI niet te volgen. Wél is het advies, om naast het opvolgen van de aanwijzingen van je begeleider, vooraf de ‘Veiligheidsinstructie bezoeker bouwlocatie’ te bekijken over de veiligheidsrisico's en veiligheidsregels op de bouwlocatie. Deze instructie vind je op de startpagina (klik op ‘Home’ en ‘Ik ben een bezoeker’) van deze website. Na het bekijken kun je de ‘verklaring van gezien’ downloaden en ondertekenen.

De GPI is verplicht zodra je de bouwlocatie of een afgezet gebied (verkeersafzetting) betreedt (meestal is dit aangegeven met een bord met veiligheidsinstructies). De GPI is niet verplicht bij afgifte buiten het hek van de bouwlocatie.

Ja. Iedereen die werkzaamheden (kort- of langdurend) op een bouwlocatie verricht moet in het bezit zijn van een GPI-certificaat. Goederen afleveren, laden en lossen zijn ook (risicovolle) werkzaamheden. Daarbij gebeuren nog veel incidenten zoals aanrijding. Iedereen moet bijdragen aan het verbeteren van de veiligheidscultuur. Het GPI-certificaat is geldig op elke GPI-bouwlocatie.

Ja. Iedereen die werkzaamheden (kort- of langdurend) op een bouwlocatie verricht moet in het bezit zijn van een GPI-certificaat. Werk voorbereiden, overleggen, adviseren en coördineren zijn ook werkzaamheden. Iedereen moet bijdragen aan het verbeteren van de veiligheidscultuur. Jij hebt daarin wellicht ook een voorbeeldfunctie.

Als werknemer van een netbeheerder heb je een vrijstelling voor de GPI. Dan volg je de Generieke Poortinstructie van Netbeheer Nederland (of je hebt deze gevolgd). Als medewerker van een aannemer die voor een netbeheerder werkt heb je deze vrijstelling niet en moet je de GPI wel volgen als dit wordt gevraagd.

Ben je werknemer bij een bedrijf (of uitzendkracht)? Dan is je werkgever (of uitzendorganisatie) verantwoordelijk voor het kopen van inlogcodes. Wend je dan tot je leidinggevende. Ben je zzp’er? Koop dan zelf een inlogcode. Een inlogcode kost € 8,75 (ex. btw). Hiermee heb je maximaal drie pogingen om de toets voor de gekozen GPI maken. Onder het orderbedrag van €100,- exclusief btw kun je alleen met iDEAL of creditkaart betalen. Daarboven (vanaf 12 inlogcodes) ook op factuur. Inlogcodes zijn een jaar (12 maanden) geldig.

De GPI is aanvullend op VCA. De GPI is een poortinstructie om toegang te krijgen tot een bouwlocatie van de deelnemende bouw- en installatiebedrijven binnen de GCVB, VCA is een uitgebreide veiligheidsinstructie. Er is overlap tussen de onderwerpen, maar de uitwerking is anders. Het doel van de GPI is op uniforme manier het bewustzijn rondom veiligheidsrisico's op de bouwlocatie en veilig werken te verbeteren.

Iedereen die werkzaamheden verricht op een bouwlocatie moet in het bezit zijn van een GPI-certificaat. Ook in- en uitgeleende medewerkers. Je werkgever betaalt voor je GPI-certificaat. Je werkgever is degene bij wie je op de loonlijst staat. Voor uitzendkrachten is dit dus niet per se de partij voor wie je daadwerkelijk werkzaamheden verricht. De hoofdaannemer is verantwoordelijk voor de veiligheid op en toegang tot de bouwlocatie. De hoofdaannemer zal bijvoorbeeld uitzendbureaus contractueel om een GPI-certificaat van de medewerkers vragen.

Wanneer je inlogt als kandidaat op je GPI-account, kun je vervolgens klikken op ‘Mijn gegevens’. Hier zie je aan welk bedrijf je in het systeem gekoppeld staat. Indien je losgekoppeld wilt worden van dit bedrijf, klik dan hier voor meer informatie.

In je account kunnen notificaties verschijnen met informatie over de GPI, de webapplicatie en overig nieuws. Als je klikt op het icoontje van de notificatiebel, dan kun je daar de notificatie aanklikken om deze te lezen. Je ziet hier alle notificaties die naar je gestuurd zijn. Dit kunnen maximaal de 99 meest recente notificaties zijn.

Je hebt voor de GPI 3 verschillende profielen:
- Bedrijf: voor de GPI-bedrijfsbeheerders (en zzp’ers).
- Kandidaat: voor iemand die zélf de GPI maakt (zoals zzp’ers).
- Poortwachter: voor iemand die de dezelfde rechten heeft als de GPI-bedrijfsbeheerder, met uitzondering van facturatie, webshop, wijzigen bedrijfsgegevens en het aanmaken van groepen.

Je kunt één of meerdere profielen hebben. Afhankelijk van het gekozen profiel, zie je de notificaties die gepubliceerd zijn voor dat profiel. Zo is de naar jou toegestuurde informatie altijd relevant! Een notificatie kan ook doorverwijzen naar leermateriaal, zoals blogs, downloads of video’s. Deze zijn te herkennen aan het blauwe pijltje aan de rechterkant van de notificatie.

Een nieuwe notificatie herken je aan een rode cirkel met een cijfer van het aantal ongelezen notificaties bij de notificatiebel.

Als je inlogt in je GPI-account zie je links naast je naam een afbeelding van een bel staan. Wanneer je hierop klikt, kom je bij de notificaties.

Je krijgt twee keer een herinnering van het verlopen van je certificaat:
- 4 weken voor het verlopen van je certificaat;
- 4 weken na het verlopen van je certificaat.