GPI - Instructie & toets

In het menu hieronder vind je veelgestelde vragen en antwoorden over het kopen van inlogcode(s) en de werking van de GPI. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Nee, de GPI is te volgen in de meest gebruikte moderne browsers (Chrome, Firefox, Safari, Edge). Internetbrowser Internet Explorer 11 wordt niet meer ondersteund. De GPI kan worden gevolgd op pc, laptop, tablet en smartphone. LET OP: Een mobiel apparaat met een verouderd OS (Android of iOS) kan ongewenste resultaten geven binnen een moderne webapplicatie zoals Explainsafe.

Als je de toets hebt gehaald, word je automatisch in het register GPI toegevoegd. De werkgever of opdrachtgever kan jou daarin opzoeken en zien wanneer je de toets hebt gehaald. Zodra je certificaat is verlopen, word je automatisch uit het Register GPI verwijderd. De resultaten zijn ook te bekijken in de bedrijfsomgeving.

De GPI is in acht talen te volgen: Nederlands, Engels, Duits, Pools, Roemeens, Turks, Bulgaars en Portugees. Alle video- en animatiefragmenten zijn voorzien van ondertiteling. Deze ondertitels zijn beschikbaar in alle acht talen van de GPI.

Als je de toets succesvol hebt gemaakt, kun je direct je certificaat downloaden. Je kunt het certificaat ook later downloaden in je account bij ‘Mijn overzicht’.

Je kunt de GPI volgen in acht talen: Nederlands, Engels, Duits, Pools, Roemeens, Turks, Bulgaars en Portugees. Je kunt een taal kiezen op het moment dat je de GPI start.

Ja, klik op het [Voorlezen] icoontje om tekst voor te laten lezen.

Je kunt, terwijl je de toets maakt, een vraag open laten door deze te 'markeren'. Je gaat vervolgens automatisch, voordat je de toets kunt afronden, terug naar de gemarkeerde vraag om deze alsnog te beantwoorden.

Je hebt 30 minuten voor het maken van de toets. Er loopt een timer mee om te laten zien hoeveel tijd je nog hebt. Als het langer dan 30 minuten duurt verbruik je een poging. In totaal kun je maximaal drie pogingen doen.

Je hebt drie pogingen om de GPI te maken met één inlogcode. Als je na die drie pogingen niet geslaagd bent, heb je een nieuwe inlogcode of uitnodiging nodig.

Log in. Ga naar ‘Mijn overzicht’. Als je bent uitgenodigd staat onder ‘Mijn GPI’s’ de GPI die je moet maken. Klik dan op de oranje knop 'GPI starten'. Nog niet uitgenodigd? Dan kun je een nieuwe uitnodiging vragen aan je werkgever/leidinggevende. Is het de bedoeling dat niet je werkgever, maar jijzelf de GPI betaalt? Koop dan zelf een inlogcode en volg hierna de GPI.

De basisinstructie is verplicht. Daarna volg je 2 verplichte en 6 zelfgekozen praktijkonderwerpen (meer mag ook). Als je hebt aangegeven in welke deelsector je werkzaam bent, staan de best passende praktijkonderwerpen alvast aangevinkt in het menu. Verplichte instructie-onderdelen kun je niet deselecteren.

Dit zijn onderdelen die al zijn aangevinkt en die wij je aanraden om te volgen. Deze kun je deselecteren en naar wens vervangen door andere instructie-onderdelen.

Ben je gezakt voor de toets? Dan moet je een deel van de instructie herhalen. In het keuzescherm van de instructie staat alleen de samenvatting als verplicht onderdeel aangevinkt. Je kunt er echter ook voor kiezen om extra onderdelen te herhalen.

Dit is de voortgangsbalk. De blokken geven aan uit hoeveel onderdelen de door jou samengestelde instructie bestaat. Elk instructie-onderdeel/blok heeft een kleur die een bepaalde status aangeeft. ORANJE is het onderdeel/blok waar je mee bezig bent. LICHTBLAUW zijn de blokken die nog doorlopen moeten worden. DONKERGROEN betekent dat het onderdeel/blok voltooid is. Door met de muis over het huidige (oranje) blok te gaan, zie je hoe dit onderdeel heet.

Ja, de gekozen instructie-onderdelen hebben invloed op de samenstelling van de toets. De toets gaat over de basisinstructie plus de jou gekozen praktijkonderwerpen. Als je de toets herhaalt, krijg je algemenere vragen.

Je GPI-certificaat is 1 jaar geldig. Wil je de toets herhalen, omdat het certificaat binnenkort verloopt? Neem dan contact op met je werkgever. Deze kan je een nieuwe GPI-uitnodiging sturen. Regel je zelf de GPI? Koop dan een inlogcode en nodig jezelf via het bedrijfsprofiel uit voor de gewenste GPI. Op de pagina ‘Overzicht kandidaten’ staat onder het kopje ‘Certificaat verloopt binnen 30 dagen’ de mogelijkheid om de uitnodiging voor het herhalen van de GPI te versturen.

Je kunt een certificaat halen door de toets van de GPI te behalen. Voor je deze toets kunt gaan maken, moet je eerst de instructie doorlopen. Dit kun je zo vaak doen als je wilt. Als je vervolgens de toets start, gebruik je één inlogcode en heb je drie pogingen om de toets te behalen.

Als je hebt aangegeven in welke deelsector je werkzaam bent, staan de best passende praktijkonderwerpen alvast aangevinkt in het menu. Wil je toch andere of meer praktijkonderwerpen kiezen? Dat kan. Houd er wel rekening mee dat je verplichte instructie-onderdelen niet kunt deselecteren. De gekozen instructie-onderdelen hebben invloed op de samenstelling van de toets. De toets bestaat uit 10 vragen en gaat over de basisinstructie plus de door jou gekozen praktijkonderwerpen.

De toets die bij de GPI hoort bestaat uit 10 vragen. De maximale score op de toets is 10 punten en 8 punten levert een positieve uitslag op. In de toets worden twee vraagvormen gebruikt:

Meerkeuzevragen
In deze vraagvorm moet de kandidaat uit een aantal opties het juiste antwoord kiezen. Elke meerkeuzevraag scoort 1 of 0 punten.

Meervoudig-antwoordvragen
In deze vraagvorm moet de kandidaat uit een aantal opties één of meer juiste antwoorden kiezen. Er wordt niet aangegeven hoeveel antwoorden gegeven moeten worden. De maximale score op een meervoudig-antwoordvraag is 1 punt; elk juist antwoord levert een deel van de maximale score op en voor elk fout antwoord wordt een deel van de maximale score afgetrokken. De minimale score is 0 punten; de kandidaat kan dus nooit negatief scoren op deze vraagvorm.

De GPI bestaat voor een deel uit video’s die allemaal afgekeken moeten worden tot het einde. Deze video’s bieden we in variërende videokwaliteit aan op basis van de huidige downloadsnelheid om ook rekening te houden met minder snelle netwerksituaties. Ondanks de schaalbaarheid van onze videokwaliteit is de downloadsnelheid (en netwerkstabiliteit) voordat je de GPI start een belangrijke factor in het kunnen garanderen van de beste gebruikerservaring.

Wat we niet willen is dat je halverwege de instructie tegen een vastlopend filmpje, oftewel een vastlopende GPI aanloopt! Daarom meten we vooraf je huidige downloadsnelheid en het beschikbare internetprotocol om je daar een zo goed mogelijk advies in te kunnen geven. We geven de adviezen goed (groen), matig (oranje) of slecht (rood).

Wanneer de video’s langzaam laden of vastlopen, en jouw advies was matig of slecht, raden we je aan een betere verbinding te zoeken. We kunnen de stabiliteit van jouw internetverbinding niet meten. Wel is dit ook van belang. Houd er daarom rekening mee dat andere mensen op het netwerk de downloadsnelheid en stabiliteit kunnen beïnvloeden wanneer deze ook een GPI volgen of andere netwerkactiviteit veroorzaken. Draadloze netwerkverbindingen kunnen een hoge downloadsnelheid meten maar zijn extra gevoelig voor verstoringen en signaalverzwakking waardoor snelheden sterk kunnen variëren. Dit kan de gebruikerservaring beïnvloeden.

Direct nadat je een GPI-toets hebt gemaakt, kom je op de pagina met het resultaat.

Hier zie je of je geslaagd of gezakt bent. Wanneer je een score van 8 of meer punten hebt, ben je geslaagd.

Op deze pagina kun je het volgende inzien: de vragen van de GPI die je hebt beantwoord, de antwoorden die je hebt ingevuld en de antwoorden die je had moeten invullen. Optioneel kun je ook de punten inzien. Als je het schuifje naast de tekst ‘Punten weergeven’ aanklikt, zie je het aantal behaalde punten en waar de punten te behalen waren.

Bij een antwoord dat je wel had moeten aankruisen (maar niet had gedaan), zie je dat het puntenaantal 0 is toegekend en zit er een rood kader om de punten en de feedback.

Vanuit Mijn Overzicht zie je een status naast je uitnodiging staan. Onderstaand een uitleg van deze statussen.

Uitnodiging verstuurd
Deze status heeft jouw uitnodiging wanneer je de uitnodiging van je werkgever hebt gehad, maar nog niet op de link in de e-mail hebt geklikt. Deze uitnodiging blijft 30 dagen op de status ‘uitnodiging verstuurd’ staan.

Verlopen
Wanneer je 30 dagen lang niet op de link in de e-mail hebt geklikt, krijgt je uitnodiging de status ‘uitnodiging verlopen’. Als de uitnodiging is verlopen, dan is deze niet meer door jou te gebruiken en dan wordt de inlogcode weer bij het bedrijf teruggezet. Je kunt je werkgever vragen of je een nieuwe uitnodiging kunt krijgen.

Uitnodiging geaccepteerd
Als je, binnen 30 dagen na ontvangst van de uitnodiging, op de link in de e-mail klikt, dan krijgt jouw uitnodiging de status ‘uitnodiging geaccepteerd’. Hiermee blijft de uitnodiging voor onbepaalde tijd in je account staan.

Toets gestart
De status Toets gestart betekent dat je de GPI-instructie hebt gedaan en momenteel in de GPI-toets zit. Nadat je de toets hebt afgerond, krijg je de status geslaagd, voorlopig gezakt of gezakt.

Geslaagd
Als het binnen de drie toetspogingen lukt de GPI-toets succesvol te maken, dan krijg je de status ‘geslaagd’.

Voorlopig gezakt
Als je één of twee toetspogingen hebt gedaan en hierbij bent gezakt, krijg je de status ‘voorlopig gezakt’. Met deze status heb je nog één of twee toetspogingen.

Gezakt
Als je drie keer de toets hebt gedaan en hiervoor bent gezakt, heb je geen pogingen meer. Je hebt een nieuwe inlogcode of uitnodiging nodig om de GPI te maken.

Wanneer je uitnodiging is verlopen, kun je deze niet meer gebruiken. De bijbehorende inlogcode wordt dan weer teruggezet bij je werkgever. De uitnodiging wordt verstuurd door ons systeem, wanneer jouw werkgever dit aanvraagt. Dit kunnen wij niet voor je doen. Informeer bij de GPI-bedrijfsbeheerder van je bedrijf of bij je leidinggevende of je een nieuwe uitnodiging kunt krijgen.

Tips:

  • Herhaal de GPI en de toets niet meteen, bedenk waarom de toets niet goed ging en neem tijd om dat op te lossen.
  • Snel afgeleid? Zorg voor stilte (koptelefoon/stille ruimte)
  • Moeilijke lezer? Gebruik de voorleesknop of vraag iemand om de teksten voor te lezen als dat voor jou prettiger is.
  • Slechtziend? Vergroot je scherm. Verwijder storend licht.
  • Bediening van de GPI lastig? Vraag om hulp.
  • Slechte internetverbinding/WIFI? Ga naar een plek met goede verbinding.
  • Toetsvragen moeilijk? Vraag je leidinggevende/vertrouwenspersoon/iemand anders om extra uitleg.

    Bepaal zelf welke antwoorden juist zijn. Met een GPI-certificaat gaan we er van uit dat jij de GPI kent. Als jij de GPI moeilijk vindt dan wil jouw leidinggevende dat weten!