FAQ

In het menu hieronder vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over het kopen van inlogcode(s) en de werking van de GPI. Weet u niet welke poortinstructie u nodig heeft? Neem dan contact op met uw opdrachtgever of werkgever. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

GPI is de afkorting voor Generieke Poortinstructie. Via deze website kunt u 2 GPI's volgen: de GPI B&U ( voor Burgerlijke en Utiliteitsbouw) en de GPI Infra ( voor grond-, weg- rail- en waterbouw).

Nee, de GPI’s zijn te volgen in de meest gebruikte browsers (Internet Explorer versie 11, Chrome, Firefox, Safari). De GPI's kunnen worden gevolgd op pc, laptop, tablet en smartphone.

De GPI, die nu al beschikbaar is, is vanaf 1 april 2019 verplicht. Vanaf die datum moeten alle medewerkers van onderaannemers en toeleveranciers die werkzaamheden verrichten op de bouwplaats (na het passeren van het veiligheidsinstructiebord) bij alle projecten hun GPI hebben gehaald om toegang te krijgen tot de bouwplaats. Aan de poort wordt gecontroleerd of een medewerker in het bezit is van het certificaat van de vereiste GPI (B&U of Infra). Tot die tijd wordt de GPI van onderaannemers en toeleveranciers nog als generieke poortinstructie op de projecten geaccepteerd. Vanaf 1 april 2018 wordt de GPI door de bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVidB) aangesloten bedrijven geleidelijk ingevoerd. Om drukte te vermijden in het laatste kwartaal van 2018 is het aan te raden de GPI nu alvast te volgen.

Bent u werknemer bij een bedrijf? Dan is uw werkgever verantwoordelijk voor het kopen van inlogcodes. U kunt zich dan het beste wenden tot uw leidinggevende.
Bent u zzp-er? Dan koopt u zelf een inlogcode.
Een inlogcode voor de GPI is te kopen in de webshop en kost € 8,75 (ex. btw) Met deze inlogcode kunt u maximaal drie keer de toets voor de gekozen GPI maken. Onder het orderbedrag van €100,- exclusief btw (vanaf 12 inlogcodes) kunt u alleen met iDEAL of creditkaart betalen. Daarboven ook op factuur. Inlogcodes zijn een jaar (12 maanden) geldig.

Bent uw werknemer bij een bedrijf? Dan krijgt u een inlogcode van uw werkgever (via een uitnodigingslink in een e-mail en hoeft u alleen uw gegevens aan te vullen en zelf een wachtwoord aan te maken).
Zorgt u zelf voor een inlogcode, omdat u bijvoorbeeld zzp-er bent? Dan maakt u, om u te kunnen registreren, een account aan. Daarna kunt u een inlogcode kopen in de webshop. Om te kunnen registreren maakt u een account aan. U gaat naar de pagina Inloggen. Klik rechts op 'Account aanmaken' en vul de gevraagde gegevens in. Vervolgens klikt u onderaan de pagina op 'Maak account aan'.

Als u alleen op bezoek komt (altijd onder begeleiding), hoeft u de GPI niet te volgen. Wél is het advies, om naast het opvolgen van de aanwijzingen van uw begeleider, vooraf de Veiligheidsfilm voor bezoeker bouwplaats te bekijken over de veiligheidsrisico's en veiligheidsregels op de bouwplaats. Deze film vindt u (vanaf 1 mei 2018) op de homepage van deze website. U kunt worden gevraagd een formulier te ondertekenen waarin u verklaart de Veiligheidsfilm bezoeker bouwplaats te hebben gezien.

De GPI is verplicht bij levering/afgifte op de bouwplaats of verkeersafzetting (achter het bord met de veiligheidsinstructie). De GPI is niet verplicht bij afgifte buiten het hek van de bouwplaats.

Wanneer u als bedrijf bent geregistreerd (met u en uw e-mailadres als bedrijfscontactpersoon) dan is het mogelijk om op hetzelfde e-mailadres kandidaat te worden.
Dit kunt u doen door uzelf toe te voegen als kandidaat in het overzicht.
Na het toevoegen is het mogelijk om uzelf uit te nodigen mits er een inlogcode aanwezig is.

Om in te loggen gaat u naar de pagina Inloggen. U kunt alleen inloggen als u al een account heeft aangemaakt. Hier vult u uw e-mailadres en wachtwoord in. Dit wachtwoord heeft u gekozen bij het aanmaken van het account.

Ga naar de pagina Inloggen en klik op 'Wachtwoord vergeten'. Hier vult u uw e-mailadres in en daarna klikt u op 'Herstel wachtwoord'. U ontvangt dan een e-mail met daarin een link. Met deze link kunt u een nieuw wachtwoord aanmaken.

Ga naar de webshop, klik op ‘Koop inlogcodes’ en ga vervolgens naar ‘Account aanmaken’.
Bij ‘Gegevens invullen’ kiest u voor ‘Bedrijf’ (dat staat er standaard) en vinkt u daaronder ‘Bent u zzp’er?' aan. Nadat u alle gegevens heeft ingevuld maakt u een account aan (met een zelf gemaakt wachtwoord).
Daarna kunt u een inlogcode kopen.

Log in als ‘Bedijf‘. U komt terecht in het scherm ‘Overzicht kandidaten’. Klik op ‘Kandidaat uitnodigen’ wanneer u uzelf als kandidaat in het overzicht ziet staan. Staat u er niet, klik dan eerst op ‘Kandidaat toevoegen’. Vul daar alle gevraagde gegevens in en klik op ‘Kandidaat toevoegen’. Ga terug naar het overzicht. Nu ziet u uzelf staan en klikt u op ‘Kandidaat uitnodigen’. In het zoekveld typt u uw achternaam en selecteert u de GPI die u wilt doen. Tot slot klikt u op ‘Kandidaat uitnodigen’. Er wordt een e-mailbericht naar uw e-mailadres gestuurd met daarin een link naar de GPI. Klik op de link. U komt in het inlogscherm. Log in met uw inloggegevens. Daarna kunt u de GPI volgen.

De GPI is in zes talen te volgen: Nederlands, Engels, Duits, Pools, Roemeens en Turks.
De toets kunt u in 17 talen maken: Nederlands, Grieks, Duits, Engels, Frans, Hongaars, Italiaans, Litouws, Pools, Portugees, Roemeens, Slowaaks, Spaans, Turks, Bulgaars, Kroatisch, Russisch.

U kunt de GPI volgen in zes talen: Nederlands, Engels, Duits, Pools, Roemeens en Turks. U kunt een taal kiezen op het moment dat u de poortinstructie start.
De toets kunt u in 17 talen maken: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Hongaars, Italiaans, Litouws, Pools, Portugees, Roemeens, Slowaaks, Spaans, Turks, Bulgaars, Kroatisch, Russisch, Grieks. U kunt een taal kiezen op het moment dat u gaat beginnen met de toets.

Ja, klik op het volgende icoontje om tekst voor te laten lezen.

U kunt, terwijl u de toets maakt, een vraag open laten door deze te 'markeren'. U kunt vervolgens, voordat u de toets afrondt, terug gaan naar de gemarkeerde vraag om deze alsnog te beantwoorden.

Met een inlogcode kunt u maximaal drie keer de toets voor de GPI maken. Voor de toets start, bekijkt u de poortinstructie. Dit kunt u zo vaak doen als u wilt. Inlogcodes zijn een jaar (12 maanden) geldig.

U heeft 30 minuten voor het maken van de toets. Er loopt een timer mee om te laten zien hoeveel tijd u nog heeft. Als het langer dan 30 minuten duurt verbruikt u een examenpoging. U kunt daarna een nieuwe examenpoging doen.

U kunt een certificaat halen door de toets van de GPI te maken. Voor u deze toets gaat maken, bekijkt u de poortinstructie. Dit kunt u zo vaak doen als u wilt. Daarna gaat de toets van start. Als u met de toets start, gebruikt u één keer uw inlogcode.

De werkgever of opdrachtgever kan resultaten van behaalde poortinstructies altijd opzoeken en inzien, bijvoorbeeld in het Register GPI. De werkgever of opdrachtgever ziet in het register GPI alleen uw naam en geboortedatum en of u de toest heeft behaald. Een jaar nadat uw registratie is verlopen worden uw gegevens verwijderd of eerder als u dat aangeeft.

Als u de toets succesvol heeft gemaakt, kunt u direct uw certificaat downloaden. U kunt het certificaat ook later downloaden in uw account.

U kunt de toets maximaal drie keer maken met één inlogcode. Als u niet geslaagd bent, heeft u een nieuwe inlogcode nodig. Deze kunt u zelf kopen in onze webshop, of neem contact op met uw werkgever of opdrachtgever om dit te regelen.

De GPI Infra en GPI B&U zijn één jaar geldig. De vervaldatum wordt vermeld op het certificaat en in het Register GPI.
Als de geldigheid van het certificaat is verlopen en u geen nieuw certificaat haalt, worden uw gegevens maximaal één jaar bewaard. Betalingsgegevens worden bewaard volgens de wettelijke richtlijnen.

Ja, u krijgt de factuur per e-mail gestuurd nadat u heeft betaald. U kunt uw facturen ook downloaden vanuit uw account. Onder het orderbedrag van €100,- inclusief btw (vanaf 12 inlogcodes) kunt u alleen met iDEAL of creditkaart betalen. Daarboven ook op factuur.

Persoonlijke gegevens hebben wij nodig voor registraties, aanmeldingen, facturen en voor certificeringen. In ons privacystatement staat hoe wij (als verwerkingsverantwoordelijke) omgaan met uw privacy.

Het platform is AVG-compliant. Uw persoonsgegevens worden opgeslagen bij een gecertificeerd datacenter in Nederland volgens ISO 20000, ISO 27001 en NEN7510. Maandelijks worden aanpassingen gedaan aan het platform om mogelijke veiligheidsproblemen te voorkomen en op te lossen. Ook worden tests door derden uitgevoerd om vast te stellen of het platform nog steeds veilig is en voldoet aan wet- en regelgeving.

Wij vragen alleen gegevens die wij nodig hebben voor registratie in het register GPI en (indien van toepassing) in verband met facturering. U bent zelf verantwoordelijk voor de juistheid van uw gegevens. Een jaar nadat uw registratie is verlopen worden uw gegevens verwijderd. Betalingsgegevens worden langer bewaard omdat dit wettelijk verplicht is. Voor meer informatie kunt u het privacystatement in de voettekst van de website raadplegen.

U heeft recht op inzage in uw gegevens, correctie of verwijdering. Hiervoor kunt u via data@explain.nl een verzoek indienen. Om misbruik te voorkomen kunnen wij u daarbij vragen om u te identificeren. U krijgt binnen 4 weken een reactie.

Voor het melden van een datalek kun u hetzelfde mailadres gebruiken.

U kunt via data@explain.nl contact opnemen met onze Functionaris Gegevensbescherming.

Het importeren van kandidaten kan alleen als u een bedrijf (werkgever) bent. Nadat u bent ingelogd, kunt u onder het tabje ‘Kandidaten toevoegen’ een keuze maken tussen één of meerdere kandidaten toevoegen. Om een groep toe te voegen kunt u eerst een voorbeeldtemplate downloaden om een CSV-bestand te vullen.

Dan kan in principe gewoon via de webshop en betalen op factuur. U kunt ook contact opnemen door het formulier op onze contactpagina in te vullen of een e-mail te sturen naar met daarin de volgende gegevens: naam van het bedrijf, de contactpersoon en functie, telefoonnummer en e-mailadres. Vermeld ook het aantal inlogcodes (>100) dat u wilt aanschaffen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.